Jumaat, 5 Julai 2013

Resepi pelbagai jenis muffin /cup cake dari tpg Muffin delisha



Resepi
1 pkt tepung muffin/cupcake delisha
2 biji telur saiz A/B
3/4 buku butter
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 cawan susu cair

Cara:
1.Pukul butter hingga kembang,masukkan telur satu persatu sehingga habis,putar lagi hingga kembang.
2. Masukkan esen vanila,putar lagi.
3.Masukkan tepung muffin/cupcake berselang seli dengan susu (tepung-susu-tepung-susu)
4,Putar lagi sehingga kembang dan ringgan ( 5minit)
5.Masukkan dalam cup kesukaan anda. Untuk muffin- bolehla hiaskan dengan perasa kesukaan anda seperti kismis,coklat rise,oreo dll sebelum di bakar.Bakar pada suhu 160 c,api atas bawah sekama 20 minit atau kekuningan,sudah masak bileh dihidangkan.Makan panas-panas lagi sedap.

6. Untuk cup cake,bakar dulu pada suhu 160 c, api atas bawah selama 20 minit atau kekuningan.
Apabila sudah sejuk, barulah dihiaskan dengan butter krim.

Resepi buttercream untuk cup cake:
250 grm krimwell
250 grm butter (1 ketul butter)
125 grm gula aising

Cara:
Putar semua bahan pada kelajuan tinggi sekama 8 minit,Warnakan mengikut kesukaan anda, dan pipingkan atas cup cake anda yang sudah sejuk,bolehkah dihiaskan dengan coklat rise atau ceri dan lain-lain(Untuk piping krim ,anda perlukan piping beg dan nozzle)


Tiada ulasan:

Catat Ulasan